Sunday, January 1, 2012

the new 2012

assalamualaikum,

selamat tahun baru :)


aku dah buat beberapa resolusi untuk tahun baru ni

kalau resolusi 2012 ni tak tercapai, resolusi 2013 takkan bergerak.

tu dia, maju tak aku azam 2012 dengan 2013 berkait?

ni kaedah baru, aku nak PASTIKAN azam tahun ni berjalan dengan lancarnye. phuehehe.

aku tak ingat pun azam 2011 n tak pasti pun dah tercapai ke tak, atau mungkin aku tak buat azam pon[?] entah. tapi yg pasti, i've made some new fresh ones special for 2012. and aku sangat pasti aku tak pernah buat azam ni, ini bukan azam recycle. cewah. semangat gile. huhu.

the new resolutions are still a secret, im not gonna tell u today, but through out the years i will reveal it one by one. cewwah~


hmmm hmmmm.

lagi 4 bulan practical akan habis. dulu kan, aku selalu gila tertanya-tanya kenapa mengapa dan bagaimana aku boleh pilih diploma and end up stuck in 3 years like this plus unable to further degree in pharmacy. fikir2 sampai ada chest pain lah migraine lah, i cant find any solution. then i think to myself, hey there must be a reason why Allah want me to go through the hardship of being a trainee.

so... i open my eyes as wide as possible and walk through the hardship with a smile. a real smile. and i see it more clearly.

kadang2 bila kita tak suka sesuatu kita akan cakap ''takpela, sementara je, lepas habis ni habis la.'' or ''just habiskan je weh habiskan, lepas ni takkan ade ape2" kirenye macam, pejam je mate kau, habiskan semua ni, and lepas ni xkan jumpe dah!

taktau la org lain, aku slalu buat macam tu kalau benda tu aku tak suka. kalau istilah bestfriend aku kat penang, situasi ni dia panggil Redah Kasi Pecah.

but to think again, mestilah ada sebabnye kenape kite kena redah kan? xkan la aku nak pejam mata - redah - tak nampak ape2 - end up dapat pengalaman sikit then lupekan.

first 3 months of practical i did that, that redah kasi pecah thing. but then bila aku start clinical aku baru realise. closing your eyes wont make things any better. ye aku akan habiskan practical, n start buat degree, tapi habis macam tu je lah. then whats the point in facing these hardship?

then only aku bukak mata aku seluas luasnya dan berkata pada diri sendiri "fatimah, there's always something. kalaupun kau takde jodoh nak sambung degree, pasti ada sebab kenapa Allah hantar kau ke sini."

hari ni, aku rasa lebih bersyukur. kalaupun aku sambung degree kos lain, aku ada ilmu dadah. hey hey x ramai tau yg ada 2 ilmu~ slalunye kalau org tu buat dip engine civil dia akan sambung degree civil kan. aku ada 2~ hahaha~


dan kalaupun aku x amek diploma, mungkin aku TAKKAN ada peluang pon nak belajar ilmu dadah. kan kan?

and i realised i become more alert n responsible. i tell u what throught out my life since school n university, i learn a lot about responsibilities but non of them can change me. aku tetap buat kerja sambil lewa and end up menyesal tak buat betul2 plus kene marah dengan senior or cikgu or lecturer. but this time, i hit the reality, i came into the real world and meet real people, i learn a lot.

thanks to practical.

dah la, i think thats enough, aku tak tau apa yg aku sampaikan ni akan terkesan pada sesiapa, atau bila ada org baca dia akan cakap "ape dia ni mrepek kat blog". mrepek2 pon kau dah bace sampai habis~ lalala~

: DDD

tapi aku tulis ni mungkin jugak untuk diri sendiri, to keep me insane(aishh salah taip. typo2! dah biasa sgt budak rumah ejek aku gila T___T) supaya aku nampak apa yg berlaku, supaya aku boleh nilai sesuatu dari sudut berbeza. kadang2 bila kita lalui sesuatu kita takkan nampak, untill kita duduk dan fikir balik.


tu aku la, xtau org lain :)

hopefully everything's gonna be fine. i know EVERYTHING's not gonna be fine, there's always circumstances in every path we take, dunia tak sesenang itu, realiti tak sesenang disangka, dan setiap rancangan yang kita buat hanyalah rancangan, pasti akan jumpa halangan sedua ketul di tengah jalan. tapi somehow i hope my heart can tolerate and i can go through the hardship with smile. tak with smile pon without resah gelisah. datangla ape cabaran pun, kalau hati kuat semua boleh dilalui der. cewwah~

dats all, happy new year, n mari jangan berhenti berdoa untuk yang terbaik. jika yang terbaik tidak datang lagi, ketahuilah Allah sedang menyembunyikan sesuatu. Dia nak buat surprise untuk u :) tapi nak dapatkan surprise tu kena la sabar sikit. ye la, kita nak benda TERBAIK kan... benda TERBAIK takkan datang bergolek macam tu je, jatuh dari langit bagai. yg jatuh dari langit tahi burung ado. hihi kiddin.

tapi kalaupun kite x dapat ape yg dihajati kat dunia pun, akhirat tu yang pasti. we LIVE FOREVER in akhirat, so having one small hardship in dunia is small problem lah. aal iz well :)

sekian, assalamualaikum :)

*free breakfast for all. makan dgn relaxnye yeee.. thehe

3 comments:

  1. betul tu timah! (^_~) jap,"to keep me insane?"

    ReplyDelete
  2. jgn la tulis kat komen kak... T.T

    ReplyDelete
  3. xtau kau xdpt cont degree farmasi.sorry to hear tht =( . xpe baek sngka pd Allah! kata Allah "aku seperti sngkaan hambaku"!

    ReplyDelete