Tuesday, April 23, 2013

Penyakit Pelik

assalamualaikum,

aku ada baca satu entry kat satu blog ni. cerita pasal pelupa. and dia ada cakap pasal lupa perkataan. terasanya aku. hahaha. aku memang selalu lupa perkataan bila tengah borak. kebetulan contoh dia sama, perkataan pintu. kadang2 bila borak aku boleh terlupa perkataan 'pintu' tu, instead of saying 'pintu' i said 'ala, benda yang kita akan buka tutup bila nak masuk dalam bilik tu' kadang2 worse, terlupa perkataan 'bilik' sekali gus 'ala benda yang kita akan buka tutup bila nak masuk dalam tempat tu, tempat yang slalu bentuk segi empat tu'

*facepalm

aku tak tau kuantiti sebenar semut yang berada dalam rumah aku.

tapi, dalam entry tu cakap, kalau nak improve ingatan banyak makan kismis and hafaz al-quran. saya approve perkara ini.

[tumblr]

dulu, aku sangat selalu lupa or salah guna perkataan. tak percaya, tanya jejah(ezzah) or kak shaz or kn or ajiah. or any of my closest friends. aku selalu jadi bahan gelakkan mereka.

tapi lately aku yang betulkan perkataan. sometimes i remembered littlest thing that most people don't. kadang2 bila aku refresh balik ingatan sebab nak cerita kat jejah, dia yang tak ingat

"weh, aku rasa ingatan kau dah ok la. ke ini hari kau je? hahaha"- Jejah

amboi jah, suka gelakkan kite ye.

masa aku realize yang aku dapat ingat perkara2 yg org tak ingat, i was like "masyaAllah, i'm back to normal! yeehoooo!" dalam hati melompat lompat. tapi aku tak cerita kat sesiapa la, takut Allah tarik balik nikmat tu. and aku tak tau mcm mana boleh improve, aku assume nikmat Allah je.

tapi bila baca balik entry tadi, hmmmm that makes sense!

since aku baru dapat kakak naqibah baru, dia sangat2 la strict dalam mutabaah amal. every week dia akan check. and every week at least satu surah akan kami hafaz. this week hafaz surah tu, guna terus dlm solat, including the past surahs yg dah hafaz. (naqibah baru ni mmgg strict back ang, tp bagus jugak kalau tak sifat sambil lewa la yg merajai diri anak2 usrah. sambil lewa la, dah biasa sambil lewa T__T huhu )

tapi aku belum lagi recover sepenuhnya. jangan nanti aku borak dengan korang, tiba2 aku terlupa satu perkataan korang mencebik muka. oh please, don't do that :( i'm still in the process of improving. gituh.

and lagi satu perubahan yang aku perasan bila buat hafazan, hati lebih tenang. datang la assignment last minit. gua tenang. hah hah hah. class mate aku pernah sekali cakap kat aku "kau ni terlalu tenang, sampai aku rasa takut tengok kau" time tu nak test. semua orang nevesh, dia pelik la tengok aku x nevesh. tenang kawan, mari baca Quran :D



[tumblr]

and masa MDS pun sama, "weh, kau ni memang tak boleh marah eh?" "awak ni first time join MDS kan? tapi saya tengok awak ok je kan" "zahrah time MDS tenang je, macam makcik2, matang" ambik, sampai kena panggil makcik haaaa. duh!

bukan nak puji diri sendiri, tak, nauzubillah, memang tak (mohon anda husnuzon dengan saya) tapi saya nampak banyak kebaikan bila kita cuba hafaz al-Quran. kalaupun anda rasa diri dah tua untuk start hafazan, better late than never, omputeh cakap. gituh.

at least kita usaha. at least kita tak ada sebab untuk regret di akhirat. kata yasmin mogahed, Rasulullah mengibaratkan dunia dan manusia ini, seperti seorang manusia yang mengembara. dunia hanyalah sementara. ibarat kita yang menginap di hotel. ada ke orang duduk hotel 3 hari, dia hias bilik cantik2 letak perabot mahal yang dia beli sendiri dalam bilik hotel tu? tak. now, how about home? we decorate our home, buying furniture and stuff. riaksi kita terhadap bilik hotel yang sementara itu dengan rumah yang kita duduk lama lain bukan? sama juga dunia dan akhirat.

(ini video Reclain Your Heart by Yasmin Mogahed. It was held last week on Monday at Kuala Lumpur. Bought the ticket but sadly didn't get the chance to go. :( So balik je rumah, terus cari video. Please watch :)



hidup ini terlalu sementara. kata ajiah: nak pilih susah di dunia yang sekejap, senang di akhirat yang lama atau senang di dunia yang sekejap, susah di akhirat yang lamaaaaaaaaaaaa?