Thursday, November 1, 2012

November Wish #1

"timah study kau camne?"

"timah kau ok?"

"timah aku tengok kau happy jea"

duh, why choose sadness and gloomy when you can be happy???

"timah, kau tau x kawan2 aku yg baru masuk kampus ni sume mengeluh"

owh, that explains everything...

***

hari tu kawan2 ikramies aku time kat penang dulu semua kumpul and we met up. sorang tu dah kerja, dia akan sambung study next year insyaAllah. dia kata nak cari pengalaman dulu. sorang tu buat stam. dia kata nak betul2 dalami ilmu hadis. sorang tu pulak sambung study kat syarikat penerbangan tak silap aku. and 2 orang lagi ada kat kampus yang sama.

mula2 pelik la jugak kenapa diorang macam pelik tengok aku happy. aku ni dulu grumpy sangat ke? tp bila diorang cakap pasal kawan2 yg lain, baru la aku faham. diorang compare cerita aku ngan orang lain rupanya.

hhhmmmm.. kalau nak ikutkan banyak je benda yg aku boleh keluhkan, tapi.. bukan ke semua orang lalui benda yang sama? aku rasa macam x worth nye hidup dengan keluhan hahahahahaha



aku ni bukan lah insan sempurna yang bajet bagus hidup x pernah mengeluh sentiasa gembira dan ceria. aku pun mengeluh, in fact dulu aku ni antara orang yang selalu mengeluh. tp mungkin sebab dah 1 thn practical, 4 bulan menganggur, rasa nak sambung belajar tu membuak buak. so benda2 yg sepatutnya aku keluhkan tu dah jadi macam small matter. sebab ntah, aku rasa happy dapat sambung study balik :D *sanyum sampai telinga

(mungkin ini la orang kata kepayahan mendewasakan kita. ada kena mengena ke? aku rasa payah lah, sebab kawan2 aku dah 2nd year degree, in fact ada yg dah final year. aku pulak baru nak masuk.)

so instead of mengeluh maaaaacam2 kat kwn aku yg lama x jumpa tu, baik aku cerita benda2 yg buat aku happy skarang, sebab aku memang enjoy being a student. having a campus life :)
(aku dah rasa kerja, aku x suka. aku lagi suka campus life. sebab tu aku hepi masuk campus balik ehehehe)

mungkin diorang expect aku akan sedih lebih sebab aku kena tukar cos kot. aku tak dapat course yg aku nak, aku x happy, aku tak suka benda yg aku belajar, aku susah nak faham, susah nak adapt. mungkin diorang expect aku akan cakap macam tu. kot. tp end up aku xde crite benda buruk lansung, haha.

walaupun aku tukar cos, aku happy jugak la. sebab ntah, mungkin aku dapat buat ubat lagi kot. haaa aku dapat buat dadah lagi tau, percaya x? hahaha

in fact aku buat pure ingredient.

hari tu organic lab aku buat aspirin, tu dah cukup gembira.


lecturer asked "whats the use of aspirin"

"IT'S A PAIN KILLER!!" "N WE CAN USE IT AS PREVENTION IN HEART ATTACK OR STROKE" "ANTI RADANG!" "CAIR DARAH!"

amek kau, semmangat sungguh aku ngan 2 kwn aku yg tak diterima lembaga farmasi ni jawab. hahaha. tiba2 "ITU ANTIBIOTIK!!!" 

yg tu bukan kami jawab. biasela, dey olls ni, kalau ubat je semua antibiotik -.-'

and end up, kitorang (aku n jah) dapat pure aspirin, pass 2 purification tests. woohoooo! org lain x dapat pun, semua dapat crystal, tp 1st purification x lepas. i was like "jah, we were born to be a pharmacist aren't we?"

haha. and the next labs pon dapat pure.. i kinda enjoy it. cuma x suka lab report. leceh.

apa yg aku nak sampaikan kat sini, kadang kala kita mungkin rasa sedih dan tidak gembira atau duka cita lara or easy to say: DOWN sebab kita tak dapat apa yang kita nak. tapi hey, mungkin apa yang kita dapat ni lah yang terbaik untuk kita. dan mungkin apa yang kita nak tapi tak dapat tu, kalau kita dapat akan menjadi sesuatu yang buruk untuk kita.


life is once, u didn't get the thing that u wanted? make the best for the thing that is offered.

u didn't get the thing that u wished for? make the best for the thing that u already have.

in every hardships comes ease. dalam tak dapat yang kita nak tu, kita still dapat PELUANG utk study. to gain knowledge. to learn more. so take it. and do the best you could!

because there's always a reason WHY u didn't get things that you wish for. and there's always a reason WHY you a here being who you are today.

is it because u didn't try hard enough? or u're not the best? i don't know. the thing is, it was all your pass, it is now a history. make it as a lesson. do your best TODAY. what u have today, do it well, do your best, do the best that you could.

cewwoh. bajjet motivator gilewww hihi.

aku nak motivate diri sendiri sebenarnya. as usual lah. engkorang ingat motivator kat luar tu macam mana diorang hidup? ada yg xde kerjaya lansung, tp boleh jadi motivator. ingat senang ke nak survive dunia sekarang tanpa kerjaya? diorang ada self motivation yg tinggi, then only they can motivate others.

nak apply consultant lah. ahahaha :DDD

anyways, petang tu kami makan beger bessaaaarrr kat seksyen 7. belakang unisel tu. yang besaaarrrr macam kek tu. besar gila bak ang.


i know right? besar! yg kanan tu 1kg. yg kiri tu 500g. makan puas2! gobgobgobgob :DDD

sedap gila daging empok juicy rassa black papper. puas hati puas hati~

yes, instead of omnivore like any other normal people i'm a carnivorous human being, n i prefer red meat over white. mwehehehehehheehhe :D

klah, dats all for today. if u can't get what u love, love what u get. and if u still unable to love what u get, even when u tried so hard, quit. quit and then go chase the thing that u love doing. life is once and only, why waste when u can make the best of something? of anything! make your life worth living. the choice is yours. YOU decide.

omg apela aku merepek. ini aku nak cakap kat diri sendiri la ni. mana tau nanti tiba2 rasa down ke ape kan, bukak blog sendiri baca nak rasa konfiden skek. kan. siape lagi nak bagi motivation free. 

dats all, happy november :)



*karissa kara, my previous senior in penang masuk miss malaysia 2013. kite dah tengok dah contestant lain, tudia cunzzz2 smua.. kalau kara menang, mmg bertuah la senior i olls teww~ nanti nak suruh kak dina or che nab masuk ustazah pilihan la~ hehe :p
*if i can't be a good pharmacist, i'm gonna be a good-happy-high motivated chemist. (semangat membaraaa mwehehehe) 

3 comments:

  1. yeahh,of course semangat membara-bara selepas baca blog ini.

    ReplyDelete